TÜRK’ÜN KALBİ KARABAĞ’DA ATIYOR

 

Kıymetli dostlarım, kanayan yaramız “KARABAĞ” hakkında sizlere birkaç kelâm etmek istedim. Dilerseniz, biraz tarih hatırlatması yaptıktan sonra konuya girelim.

DAĞLIK KARABAĞ CUMHURİYETİ
Dağlık Karabağ, Azerbaycan sınırları içerisinde yer alan bir bölgedir. Resmi dili Ermenice, başkenti ise Hankendi’dir. Sovyetler Birliği zamanında, 1923’ten 1989’a kadar Dağlık Karabağ Sovyet Sosyalist Özerk Bölgesi (Oblast) adını taşımaktaydı fakat 10 Ekim 1991’de, Rusların desteğini alan bölgedeki Ermeniler tarafından “Dağlık Karabağ Cumhuriyeti” adıyla bağımsızlığını ilan etmişti.

1990’ların başlarında bölgede etnik çatışmalar başladı; Ermenistan’ın Karabağ’ı kendi sınırlarına katma isteğini açıklamasının ardından bu çatışma Ermenistan ve Azerbaycan arasında savaşa dönüştü. 10 Aralık 1991’de Azerbaycanlıların boykot ettiği ve yalnız Ermenilerin katıldığı halkoylaması sonucuna göre bağımsızlık kararı alındı ve 6 Ocak 1992’de de bağımsızlık resmen ilan edildi. Fakat Ermenistan’da dahil olmak üzere hiçbir ülke veya uluslararası kuruluş Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığını tanımamıştır.

Ermenistan’ın yıllardır işgal ettiği Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ordusunun ilerlemesiyle kurtarılan köylerde Ezan okunmaya başladı.

Azerbaycan’ın Ermenistan saldırılarının ardından başlattığı karşı harekât kapsamında Dağlık Karabağ’da ilerleyişi sürüyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan ordusunun Dağlık Karabağ’da Ermeni işgali altındaki 9 köyü kurtardığını açıkladı.

Yıllar sonra Ermenistan işgalinden kurtulmaya başlanan köylerde ezan okunmaya başladı.

TÜRKLER KARABAĞ’DA İLERLEMEYE DEVAM EDİYOR

Azerbaycan ordusu, işgal altındaki topraklarını kurtarmak için başlattığı operasyonun ilerlemesini ve Ermenistan güçlerine kayıp verdirmeyi sürdürüyor. Gün boyu devam eden çatışmalar, Cebrayıl-Fuzuli ve Ağdere-Terter yönünde yoğunlaştı. Azerbaycan askerleri, Cebrayıl-Fuzuli istikametinde Ermenistan ordusunun direnişini kırarak geri çekilmeye zorladı ve ilerleme kaydediyor.

Bölgeden gelen son dakika gelişmelerine göre, Azerbaycan ordusu, Ermenistan işgali altındaki topraklarını kurtarmak için başlattığı operasyonun 8’nci gününde ilerleyişini sürdürüyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev önceki gece Karabağ’ın başkenti Hankenti’ne giden ana yol üzerinde bulunan Madagiz’in Ermenistan işgalinden kurtarıldığını ve kente işgalden önceki adı olan Sukavuşan isminin geri verildiğini duyurdu. Stratejik öneme sahip Sukavuşan, Terter-Ağdere- Hankenti hattı arasında arasındaki önemli bir kavşak olarak görülüyor.

 4 ERMENİ TANKI İMHA EDİLDİ: Türkler 4 Ermeni tankını imha etti, 3 tankını ele geçirdi.

ERMENİLER SİVİL BÖLGELERE ATEŞ AÇTI: Bölgede sıkışan Ermenistan, sivil yerleşim yerlerine roketle saldırmaya devam ediyor. Ermenistan, sabah saatlerinde Azerbaycan’da sivil yerleşim yerlerine roketle ve top atışı gerçekleştirdi. Sivil halk arasında ölenler ve yaralananlar oldu.

ALİYEV BASIN AÇIKLAMASINDA: Stratejik öneme sahip Dağlık Karabağ’ın güneyindeki Cebrail kenti ve birkaç köy işgalden kurtarıldı. Yaşasın Azerbaycan Ordusu. Karabağ, Azerbaycan’ındır” dedi.
Azerbaycan Savunma Bakanlığı Fuzuli ve Cebrail’de toplam 9 köyün Ermenistan güçlerinin işgalinden kurtarıldığını duyurdu.
Azeri askerleri “Düğüne gider gibi savaşa gidiyoruz. Karabağ’ı almadan dönmeyeceğiz. Karabağ bizim 30 yıllık hasretimiz. Bizim öz vatanımız. Azerbaycan halkının 30 yıldır yaşadığı hasreti sonlandırmaya gidiyoruz. Ata topraklarımızı, öz yurdumuzu düşman işgalinden kurtarmaya gidiyoruz. Gerekirse şehit olacağız ama Karabağ’ı kurtaracağız” dedi.

ERMENİ KOMUTAN AĞIR YARALANDI’
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, Dağlık Karabağ’ın sözde lideri Ermeni komutan Araik Arutyunyan’ın ağır yaralandığını duyurdu. Hacıyev “Ordumuzun nokta atışı neticesinde Arutyunyan ağır yaralandı. Diğer ayrılıkçıları da aynı kader bekliyor” dedi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı Ermenistan’ın ‘3 Azerbaycan uçağı düşürüldü’, ‘Azerbaycanlı ve Türk askerler arasında telsiz konuşmaları var’ iddialarını ‘dezenformasyon ve sahte kayıtlar’ diyerek çürüttü.

PAŞİNYAN’IN ÇALMADIĞI KAPI KALMADI
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, topraklarını kurtarmak için başlattıkları operasyonların durması için şartlarını açıkladı. Ulusa sesleniş konuşması gerçekleştiren Aliyev, “Ermenistan ordusu topraklarımızdan çıksın. (Ermenistan Başbakanı Paşinyan) Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tanıdığını açıklasın. Azerbaycan halkından özür dilesin ve Karabağ’ın Ermenistan toprağı olmadığını söylesin. Bize Ermenistan ordusunun işgal ettiği topraklardan çekilmesinin takvimini versin. O zaman biz de ateşkesi sağlayacağız. Halbuki şimdi şiddetli çatışmaların devam ettiği zamanda bunu yapmak zordur. Çünkü biz dursak da onlar durmayacak. Fakat her bir durumda bunun üzerinde çalışılabilir.” Dağlık Karabağ sorununun müzakere yoluyla çözülmesi için yıllarca umutla beklediklerini belirten Aliyev, Ermenistan’ın ise daha da ileri gittiğini, toprakları geri vermeyecekleri konusunda beyanlarda bulunduklarını hatırlattı. Aliyev, şöyle konuştu: “Şimdiki durumda başlıca suçlu Erivan yönetimidir. Aynı zamanda bu konuya kayıtsız kalan ve her zaman Ermenistan’ı destekleyen bazı ülkeler de suçludur. Azerbaycan bu sorunu kendisi çözüyor ve 27 Eylül olaylarından önce Ermenistan’a ‘gel teke tek’ savaşalım demiştim. Şimdi ne oldu? Paşinyan her gün bir dünya liderini arıyor. Ben hiç kimseyi aramadım. Beni arayanlar oldu. Ama onun aramadığı, yalvarmadığı, elçi göndermediği, ayağına kapanmadığı adam kalmadı.”

Milli Savunma Bakanlığı’nca sosyal medyadan Türkiye-Azerbaycan ortak tatbikatına ilişkin fotoğraf “Aşkımız, sevdamız gönüldedir bizim, Derdimiz, dileğimiz derindedir bizim, Yazımız bir yazılmış bu ak alnımıza, Gücümüz, irfanımız birliğimizdedir bizim” mesajıyla paylaşıldı.

TALIŞ ZAFERİ
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermeni işgalinden kurtarılan Talış’a Azerbaycan bayrağı dikilmesinin görüntülerini yayımladı. Görüntülerde Ermenistan askerlerinin kaçarken gerilerinde bıraktıkları zırhlı araçlar alkış sesleriyle götürülüyor. Talış’a hâkim bir tepedeki Ermeni mevziine Azerbaycan Bayrağı dikildi.

MÜBARİZ’İN İNTİKAMI ALINDI
Mübariz  İbrahimov’un 18 Haziran 2010’da tek başına saldırdığı ve çok sayıda Ermeni  Askerini etkisiz hale getirdikten sonra şehit olduğu mevzii Azerbaycan askerlerinin kontrolüne geçti. Azerbaycan Ordusu, mevziiye Azerbaycan bayrağı dikti.

Sonuç olarak; Türklerin ilerlemesi Azerbaycan’ın (işgal edilmiş %20’si) hakkı olan topraklarının alınmasına kadar devam edecektir. Haklı davamızı “Sosyal-Medyadan” dünyaya duyuralım. Saygılarımla.

 www.sirdegisi.com  (Ekim sayısı yazımdan)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir