DEMİR LEBLEBİ (ABDULHAMİD)

II. Abdülhamid (Osmanlıcaعبد الحميد ثانیromanizeAbdü’l-Ḥamīd-i sânî; 21 Eylül 1842 – 10 Şubat 1918), Osmanlı İmparatorluğu‘nun 34. padişahı, 113. İslam halifesi ve çöküş sürecindeki devlette mutlak hakimiyet sağlayan son padişahtır. Tahtta kaldığı “Hamidiye Dönemi” diye bilinen yıllarda İmparatorluk, dağılma dönemini yaşadı; başta kısa süreli ilan ettiği I. Meşrutiyet ve Kanuni Esasi ile gelen bir özgürlük dönemine, Balkanlar olmak üzere çeşitli bölgelerde çıkan isyanlara ve Rusya İmparatorluğu‘na karşı kaybedilen 93 Harbi‘ne, kapatılan parlamentoya pek çok siyasi olaya, “istibdat dönemi” de denen basın da dahil çeşitli alanlardaki baskı ve sınırlama dönemine, sonrasında yine kendinin ilan etmek zorunda kaldığı II. Meşrutiyet‘e, 31 Mart  Ayaklanması’na ve kendinin dağılmayı engelleme başarısına ulaşamayan eğitim, ulaşım ve askeri alandaki reform girişimlerine tanıklık etti. Devrinde, Osmanlı İmparatorluğu’nun 1.592.806 km² toprak ile en çok toprak kaybeden padişahlarından biri oldu.  31 Ağustos 1876’da tahta çıktı ve 31 Mart Vakası‘ndan kısa bir süre sonra, 27 Nisan 1909’da, tahttan indirilene kadar ülkeyi yönetti. Meşrutiyet yanlısı Yeni Osmanlılar ile yaptığı anlaşma ve diğer yandan Tersane Konferansı‘nda toplanacak büyük güçlerden gelecek baskıları engelleme amaçlı Tersane Konferansı’nın başlamasıyla aynı gün 23 Aralık 1876’da ilk Osmanlı anayasasını ilan etti ve böylece ülkenin demokratikleşme sürecini destekleyeceğini belirtmiş oldu. 93 Harbi’nde yenilen Osmanlı’nın sultanı II. Abdülhamid, meclisin yanlış kararlar aldığını iddia ederek 14 Şubat 1878’de bu harbin sonuna doğru meclisi feshetti.

Osmanlı İmparatorluğu’nun modernleşmesine yönelik çabalar II. Abdülhamid tarafından devam ettirildi. Bürokraside yapılan reformların yanı sıra Bağdat Demiryolu ve Hicaz Demiryolu‘nun inşası gibi projeler bu dönemde yapıldı. Bu demiryolları ve telgraf sistemleri Alman firmalar tarafından geliştirildi. Bu dönemin reformlarında eğitime geniş yer ayrıldı: hukuk, sanat, ticaret, inşaat mühendisliği, veteriner, gümrük, tarım ve dil okulları dahil olmak üzere birçok mesleki okul kuruldu. İmparatorluk genelinde ilk, orta ve askerî okullardan oluşan eğitim ağını genişletti. Osmanlı İmparatorluğu’nun bu dönemlerdeki batık ekonomisi Abdülhamid’in saltanatının ilk yıllarında Düyûn-ı Umûmiye‘nin ve Reji İdaresinin kurulmasına yol açtı. Öte yandan iktidarında Düvel-i Muazzama denen büyük güçlerin Karadağ, Sırbistan’dan Tersane Konferansı’na, Girit Meselesi’ne, İlinden İsyanı’na, kadar siyasi pek çok olayda müdahilliği söz konusu oldu. Devlet yine sürekli iç karışıklık isyanlarla, iç çalkantılarla, ekonomik sorunlarla uğraşmak zorunda kaldı. Dış politikada denge politikası izledi ama bunun yanında 1880 sonrası İngiltere ve Fransa’daki Osmanlı karşıtı politika değişiklikleri nedeniyle onlarla yakın ilişkiler yerine Almanya ile yakınlık politikası izlemeye çalıştı.

Abdulhamid, Büyük Hesaplaşma
“Batı hiçbir zaman adil olmamıştır.
Yükselişlerinde masumların kanı vardır.
Düşüşlerine de masumların gözyaşları sebep olacaktır!”
“Savaş bir milletin topyekün ateşe girmesidir.
Eğer bu bütünlük sağlanmamışsa zafer tesadüfi, yenilgi kaderdir.”
                                                                                                                              Sultan II.Abdülhamid Han
Sevenlerinin ve Muhaliflerinin Dilinden Tüm Yönleriyle Abdülhamid Han’ın, sürgünü, saltanatı, kitap deliliği, Sherlock Holmes ile olan münasebeti, O’nu saraya davet ederek önemli bir soruşturmayı(Yıldız Soruşturması) bu hafiye tarafından yönetilmesi, bu kitaba mahsus Abdülhamid’in severek Sherlock Holmes Serisi’nin ilk başlangıcı Kara Dosya’yı da yine bu eserin içinde bulacaksınız sevgili okurlar.
“Koca Sultan’ın Vefatının 106.
yılı dolayısıyla Çanakkale ve Kurtuluş Savaşımızın en önemli kararının (Beylerbeyi’inde bizzat O’nun ateşlemesini), Cumhuriyetimizin Kurucu Önderi ve askeri çevrelerde Türkiye’nin Ebedi Başkomutanı olarak kabul edilen Mareşal Mustafa Kemal Atatürk’ün Gök Sultan hakkındaki samimi bir o kadar duygusal sözlerini, Veli Sultan Abdülhamid Han Hazretlerinin çileli ve hiçbir yerde yazılmamış Selanik Sürgün hayatını ve dünyasını anlatan bu polisiye, biyografik ve tarihi romanı neşretmeyi uygun gördük.”                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Yavuz Selim Pınarbaşı
Zaman İçinde Ulu Hakan ve Dünyası, Sherlock Holmes roman üçlemesi(kitabın 2. ve 3. fasıllarında)İmparatorluğun Hatem-i Halefi; Sanatkâr Sultan’ı doğumundan yetiştiği (Şehzâde Abdülhamid, tahta çıkana kadar geçen zaman içerisindeki ömrünü Tarabya’daki yazlığında, Maslak’taki köşkünde ve Kâğıthane’deki çiftliğinde içki ve sefahatten uzak, sakin bir hayat sürerek geçirmiştir.) ailesine, şehzadelik yaşamına, özel(borsa)hayatına, Padişahlığında gelişen hadiseler;
Kanun-u Esasi’yi kabul etmek ve meş­rutiyeti ilan etmek şartıyla İkinci Abdülhamit padişah yapılmıştı.
İstanbul (Tersane)Konferansı toplanması.1.
Meşrutiyet ilan edilmesi.
Kanun-i Esasi yürürlüğe girmesi.
Meclis-i Ayan ve Meclis-i Mebusan açılması.
93 Harbi (1877-1878Osmanlı-Rus Savaşı) başladı.
Kıbrıs, İngiltere’ye askeri üs olarak verilmesi. (1878)
Rusya ile önce Ayastefanos(Yeşilköy) Antlaşması yapılmıştı.
İngiltere’nin müdahalesi ile Rusya ile Berlin Antlaşması imzalandı.(1878)
Berlin Antlaşması ile Sırbistan, Karadağ ve Romanya bağımsız hale geldi.
İngiltere’nin Osmanlı toprak bütünlüğünü savunan politikası Berlin Antlaşması ile son buldu.
1.Meşrutiyete son verildi.1881’de Fransa Tunus’u işgal etti.
Aynı yıl yayınlanan Muharrem Kararnamesi ile Düyun-u Umumiye (Genel Borçlar İdaresi) ku­ruldu.
Alacaklı devletler, Osmanlı Devleti’nin gelirlerine el koymaya başladı.
Süveyş Kanalı’nın açılması ile tekrar eski önemine kavuşan Mısır, İngiltere tarafından işgal edildi.(1882)
Osmanlı, Almanya yakınlaşması başlaması.
Bu çerçevede Almanlar, Bağdat-Berlin Demiryolu’nun inşasına başlaması.
1897’de Girit İsyanı başlaması.
İsyanı bahane eden Yunanistan’a adaya asker çıkarınca Osmanlı Devleti Yunanistan’a savaş açması.
Ethem Paşa komutasındaki Osmanlı ordusundan Dömeke Meydan Savaşı’nda Yunan ordusunu yenmesi.
Dömeke Meydan Savaşı, Osmanlı Devleti’nin kazandığı son meydan muharebesinden.
1908 yılında 2.
Meşrutiyet ilan edilmesi.
Kanun-i Esasi, Meclis-i Mebusan ve Meclis-i Ayan tekrar çalışmaya başlanması.
Bosna-Hersek Avusturya’ya bağlanması.
(1908)
Bulgaristan bağımsızlığını ilan etmesi.
(1908)
Girit, Yunanistan’a bağlandı.
(1908)
31 Mart Olayı sonrası tahttan indirilmesi.
                                             undefined
Dahası, Siyonistlerle şiddetli mücadelesi, Filistin’e sahip çıkarak bir karış dahi toprak vermemek için saltanatından bile olması, çarşafı yasaklaması ve bunun için kanun çıkarması ayrıca harf devrimi çalışmaları başlatması.
Tıbbıye ve hukuk alanındaki kelimeleri Türkçeleriyle değiştirilmesini kanunlaştırmasından, çocuklarla ilişkisine ve ölümüne kadar yaşamının her yönüyle inceliyor.
Jön Türkler hariç gerçek Türk sevdalısıolması.
Söğüt’ten muhafızlar bulundurması.
Bunların yanında  Mithat Paşa, İbrahim Edhem Paşa, Ahmed Hamdi,Ahmed Vefik, Mehmed Sadık, Mütercim Mehmed Rüşdi, Mehmed Esad Safvet, Tunuslu Hayreddin, Ahmed Arifi, Cenanizade Mehmed Kadri, Abdurrahman Nureddin, Mehmed Said, Ahmed Cevad, Halil Rifat, Avlonyalı Mehmed Ferid, Mehmed Said, Hüseyin Hilmi Paşalar gibi siyasetten sanata(tiyatro), edebiyata(Sherlock Holmes ve batı polisiye romanları ve devasa kütüphaneler), askerliğe(modernize),musikiye(opera, piyano ve keman) kadar etrafındaki isimlerle ilişkilerini ele alıyor.
 Romanda, Abdulhamid dönemi ile günümüz siyasi olayları arasında gönderme yapılarak “tarih tekerrürü” ilişkisi kuruluyor.
Misal: O gün İngilizler Padişaha (parası verildiği halde iki savaş gemisini teslim etmedi.
Bugün ABD F35 meselesinde çamura yatıyor.
Diyoruz kinasıl dün İngiliz gemileri yerine Almanlardan alternatif Yavuz ve Midilli’yi aldıysak bugün de bir alternatif olmalıdır.
Yine romanda 31 Mart vakası ile 15Temmuz Kalkışması arasında benzerlikler kurulmuştur.
Konulara göre özel seçilmiş görseller eşliğinde bir solukta okuyacağınız, Demir Leblebi: Abdulhamid(İlk kez bu romanda verilmiş bir isim.
Sanıldığı gibi Ulu Hakan hiçte öyle “kolay lokma” olmayıp zorlu bir padişahtı.
Sanıldığının aksine metanetli değil cesaretli bir Hanedandı)ve Dünyası, Osmanlı’nın çöküşünü 33 yıl geciktiren deha Sultanı ve mücadelelerini tarafsız dille (Kızıl Sultan mı- Veli Sultan mı, Metanetli mi- cesaretli mi, gerici mi – yenilikçi mi, Ümmetçi mi- Turancı mı, baskıcı mı- istihbaratçı mı) kısacası seven ve sevmeyenlerinin görüşlerini istifadenize sunduk(Bir tarihçi objektif ve şeffaflığıyla) takdir ve karar eserimizin sonunda kıymetli okuyucularımızındır.
                                                                                                                                                   

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir