Noktatü’l Beyan

Kainatta insanoğlunun taşıdığı anlam B harfinin (Arapça’da) altındaki nokta kadardır. O nokta ki kullanıldığı yere göre bütün bir anlamı değiştirebilir. Öyleyse insanoğlu da yerini bilirse ve yaratılışına uygun hareket ederse tüm cihana yön verebilir.İnsan bir vazife ve sorumluluk içinde yaratılmış olup başı boş , la-yemut değildir.

Peygamberimiz, arkadaşları ile sohbetlerinde buyurdular ki: “Allah’ın bütün sırları semavî kitaplardadır. Semavî kitaplarda olanların hepsi Kur’ân’dadır. Kur’ân’da olanların hepsi Fatiha’dadır. Fatiha’da olanların hepsi Besmelede’dir. Besmele’de olanların hepsi “b”nin altındaki noktadadır.”

Nokta, bir silsileler zinciri halinde varlığı ve oluşu açıklayan, minicik fizikî varlığının ötesinde, içinde zengin cevherler ve sırlar barındıran bir muamma. “Vahdet”in sembolü.

İşte Muhammed Nûrû’l-Arabî›nin Noktatü’l Beyan isimli bu eseri Efendimizin kutlu sözünün etrafında damladan denizi bilmeyi, zerreden güneşi görmeyi, tohumdaki ağacı anlamayı velhasıl noktadan tüm âlemi temaşa etmeyi anlatıyor. Fizik onunla metafiziğe açılıyor, metafizik de onunla fizikteki açılımlarını gösteriyor. Başdöndürücü görünüş çeşitliliği içinde Tevhid’i duyuruyor, sürekli onu işaret ediyor. Bu yüzden nokta sonsuzluğa, hikmetlerin kaynağına, sözün bittiği yere açılan kapı oluyor. Nokta bütün bir kültürel evrenin de ilk unsuru ve hareket ettirici gücü. Sözün aslı harf, harfin aslı ise noktadır. Ve nokta âdemin kalbinin hakikati. Bu yüzden noktayı idrak eden her kişi, Besmele’nin, Fatiha’nın, Kur’ân’ın ve tüm semavî kitapların sırrını kendinde bulacaktır.

Aziz dostlar ; insanlığımızı ,merhametimizi ve eşref-i mahluk olduğumuzu asla bir lahza bile unutmadan bunun hakkını vererek hayat sürmemiz onurumuza yakışır bir durumdur. Komşusu aç iken tok yatmayan ,kendisi için istediğini kardeşi için isteyen ve  kendisine yapılmasını istemediği bir şeyi başkasına yapılmasın diyen bir dinin inanları olarak , hakkaniyetli , adaletli yaşayıp göçüp gidelim şu cihandan.

Ne mutlu insanlıktan nasibini almış ve o daireden çıkmamış insanlara.

Saygılarımla .Esen kalınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir