Eğitimde Oto Kontrol ve Özgüven

özgüven

Kıymetli dostlar kontrolsüz güç güç değildir. Her alanda güçle beraber kontrol sizde ise o sahanın hakimi de  sizsiniz demektir. Zapt edilemeyen bir güç yağmurdan sonraki sele benzer fayda yerine (sel sularının önüne ne gelirse alıp götürmesi, silip süpürmesi gibi) zarar verir.

Yetiştirdiğimiz nesillerin nasıl bir öykünme (meyletme) ve evrinme  (yönelme) içerisinde olduğu biz eğitimci ve ebeveynlerin sorumluluğunda olduğunu kati’yen unutmamalıyız.

Genç beyinleri doğru yolda emin adımlarla sevk ve idaresi yükümlülüğümüzdür. Bu mühim vazifede onların idealler, özgüvenler, standartlar içerisinde yetiştirirken kişisel (şahsiyet) gelişimlerini olgunlaştırarak memlekete izzetli şahsiyetler yetiştirmemiz mümkündür.

Eğitimde birinci şart olmazsa olmaz genç nesillerin araştıran soran sorgulayan muhakeme eden doğmatik değil doğrusunu öğrendikten sonra tatbik eden müreffeh ve münevver aydınlar olma yolunun yolculundan geçer. Bunun tatbiki eğitimcilerin bağımsız düşünüp bağımsız karar verebilen eğitim fedaileri olmalarıdır. Ancak bu sayede yavrularımıza aydınlık yol ufkunu açabilirler.

Eğitimin temel şartı pozitif bakmak öğrencilere onlardaki yetersizliği ve eksikliği kendimizden ve eğitim sisteminden bilmeliyiz, başarıyı mutlaka mükafatlandırmalıyız. Bu usul teşfik edici müşfik bir harekettir. Başarıyı her daim tetikler.

Bizim halkımızla alakalı gözden kaçan bir misali dile getireyim. Yurt dışına giden gurbetçilerimizi ele alalım memleketimizde bir çoğu 7 saat bile verimli çalışamazken ve onlara biz tembel-verimsiz gözüyle bakarken, Avrupalı onları öyle işlemiş siteme (çalışma düzeni) adapte etmiştir ki her biri 14-16 saat arası arı gibi çalışan insanlar olmuş, hatta 4 saatlik uykuyla ek işler bile yapar hale gelmişlerdir. Öyleyse önce sistemi oturtmak şart, eğitimde böyledir.

Günümüzde dünyanın pek çok tarafına beyin göçü vermekteyiz. Sebebi yetişen yavrularımıza uygun ortam ve yeterli eğitim veremeyişimizden  avrupa standartlarını yakalayamayışımızdandır.

ABD NASA’da çalışan personelin kahirekserisi Pakistan ve Türk ağırlıklıdır. Kimse bana bizim gençlerimizin ve insanımızın nakıs olduğundan dem vuramaz.

Muhasır medeniyetler seviyesine çıkmaın , kaliteli, nitelikli bir cemiyetin yolu eğitimden geçer .

Muhtaç olduğumuz kudret gençlerimizin damarlarındaki asil vicdanlı imanlı kanda mevcuttur ey milletim.

Yarınlara umutla güvenle kararlılıkla bakmamız temennisiyle. Esen kalınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir