Efsane

Başarılarıyla ön plana gelen insanların hep zirvedeki halleri konuşulur. Onların gölgede kalmış yaşantıları çektikleri sıkıntıları, zorluklar ve olumsuzlukları hiç gündeme gelmez. Aslında o noktaya gelinceye kadar yaşadıkları serüven zirvedeki hallerinden önemlidir. Çünkü aynı kategoride kendileriyle yola çıkan pek çok emsalleri elenmiş, işi yarıda bırakmıştır. Zafere pek azı ulaşmıştır. Işığa yürüyen pervaneler misali.

Başarı ve zirve  güzelde ya ona hazırlayan ortamlar etkenler. Zorluklar kişilere göre çeşitlilik gösterir. Hele birde ırkçı bir ülkede siyahi iseniz işiniz çok daha zordur. İkinci sınıf insan olmak beyazların çoğu imkanlarından mahrum kalmak önünüze hep engeller çıkarır. Bu ezilmişlikler içerisinden doğrulup kendini kabul ettirmek üstüne üstlük dininizi değiştirmek tamamen çılgınca bir vaziyet. Hayal edilmesi güç bir durum.

Ünvandan sora zafer sarhoşluğu yaşamadan kişiliğini muhafaza edip mütevazi olmak. Bunların hepsini  kendinde toplanmış bir baba aile reisi örnek sporcu iyi bir Müslüman. Kime nasip olabilir ki tarihin çeyrek asır dünya ağırsıklet   boks şampiyonu olmak. Dünyadaki bir buçuk milyar Müslüman’ı temsil eden mazlumların sesi adaletin yumruğu.

Her yönüyle örnek alınacak bir insan. Galibiyetin, tuttuğumuz sporcunun kazanma sevincini ilk seninle yaşamıştık. İlk defa bir şampiyonun ismi içimizden bizdendi. Gururluyduk bizim favorimiz hep galipti. Onunla beraber insanlık ve ötekileştirilenler galipti. Hiç bukadar ırkçılara din ayrımcılarına karşı kazanmanın zevkinin yerini bir başka sevinç alamazdı. Bizden de (zenci, ezilmiş, Müslüman, fakir ) artık gür bir ses geliyordu. İsmine olan saygısından Hollywood’a yere değil duvara yazdırmıştı gelen geçen çiğnemesin diye.

Ölümsüzlük bu olsa gerek. İyi onurlu izzetli dünyanın sonuna kadar yaşayacak bir iz bırakabilmek Zaafları (içki sigara kumar), zayıflıkları olmayan bir kamil insan. Ruhun şad mekanın Cennet olsun. Kara elmas melek tebessümlü dev adam. Muhammed Ali.

muhammed ali

 

Saygılarımla.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir