Birlik ve Beraberliğin Sembolleri

İnsanoğlu tarih boyunca hep bir temsil makamı olan semboller etrafında toplanmıştır. Bunlar dini ritüeller olduğu gibi sosyal manada içerik anlamında da olabilmiştir. Spor kulübü yat kulübü stklar avcılık atıcılık kanaryaseverler okul kulüpleri kitap kulüpleri vs sıralayabiliriz. İnsanoğlu her zaman kendi ruhuna düşüncesine yakın kişilerle beraber olmayı birlikte hareket etmeyi tercih etmiştir.

Bizim konumuz müslümanların birlik beraberlik toplumsal yapısına hitabeden aslında olması gereken eğitim yuvası olarak hizmet vermesi beklenen camilerimiz. İslamiyetin kuruluş aşamasında Hz. Peygamber zamanında mescitler mahkeme devlet meselelerinin görüşüldüğü eğitim merkezi gibi  pek çok fonksiyonu üstlenmiştir. Tam manasıyla yapılış işlevlerini gösterseler binlerce insanımızın yetişmesine önemli fayda sağlarlar.

cami

Günümüzde cami denildiğinde akla gelen beş vakit namaz dışında pek bir faaliyetin yapılmadığı (sosyal kültürel ve eğitim anlamında ) ibadethaneler anlaşılıyor. Aslında içini tam doldurup kapsamını genişletsek Türkiye’deki camiler ve görevlileri ne kadar çok, aynı zamanda kitlelere ulaşıyor korkunç.

Camilerin tüm dünyada aynı olguyu ifade etmesi gerekir. Yani tüm dünyada camiler insanların yardımlaşma eğitim kültür iletişim merkezleri olmalıdır. Hatta daha ileri gidilip ibadetin yanında eğlencenin ve sporun merkezleri olmalıdır. Nasıl mı? Festivaller şenlikler örfii törenler yapılabilir. İnsanlar sırf ibadet değil her güzelliği bir arada yapabilmeli kaynaşmalıdır.

Camiler, cemevleri, sinagoglar, kiliseler ve havralar inanç ve eğitim alanında kültür merkezleri olmalı. Hepsinin ortak noktası birleştiren toplayandır.

Güzel ülkemin güzel insanları aynı menfaatler ve çıkarlar ekseninde Rabbim bizleri toplasın.

Saygılarımla.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir