Söyle Arkadaşını Söyleyim Seni

Arkadaşlık günümüzde anlaşıldığı gibi (içi boşaltılmış boş bir kavram) değildir. Arkadaş kişinin karakterinin oluşmasında, günlük yaşantısında, ileriye dönük planlarında yerini koruyan mühim bir müessesedir.

Her tanıştığımızla her merhaba dediğimizle arkadaşlık kurmamız bu noktada seçici olmamamız, ileride telafisi mümkün olmayan hasarlar oluşturabilir. Arkadaş seçiminde peki nelere dikkat etmeliyiz, neler bizim sınırlarımız, olmazsa olmazımız olmalıdır. Bir defa arkadaşımızın çevremize, kültürümüze, yaşımıza ve insanlık anlayışımıza uygun olması gerekli. Arkadaş seçiminde büyüklerimizin deneyimleri, tecrübeleri örnek olmalı. Onlarla arkadaşlarımızı tanıştırıp fikirlerini almalıyız ki sonunda hüsrana uğrayıp üzülen biz olmayalım. Kötü alışkanlıkları ve bağımlılıkları olan birisiyle arkadaş olmamız sonuçta bazı huylarının bize geçmesine sebeptir. Hz. Peygamber bu hususta; “kötü arkadaşla beraber olan zamanla ünsiyet kazanıp aynı menfii işleri yapmasada; bir zaman sonra  onun  kötü hareketleri sizi rahatsız etmemeye başlar.” buyuruyor. Aşinalık kazanır bizim neznimizde. İslam dininde koruyucu hekimlik vardır. Misal; zina yapmayınız demez zinaya yaklaşmayınız buyurur. Ayrıca kişi arkadaşının dini üzeredir.

Sonuçta aziz dostlar, kıyafet, eşya benzeri nesneleri bile seçerken üzerimize uyup uymadığına, insanların ne diyeceğine varıncaya kadar detaylı düşünürken hayatımızı etkileyecek arkadaş ve arkadaşlarımıza da (hayat arkadaşı dahil) lütfen hassasiyet gösterelim. İki cihanda bizi hayra götürecek arkadaşlarımız olması dileğiyle.

Esen kalınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir