Korsan Kitap ve Mücadele

Yayıncılarımız ve kıymetli okurlarımızın kitap alıp satmak ve okumak hususunda bir kitabın korsan olup olmadığını bir kaç ana başlıkla izah etmek istiyoruz.

Korsan Kitap Nasıl Anlaşılır ve Tespit Edilir?

Bir kitabın il olarak el alınınca bandrolüne bakılır.
Bandrolsüz satılan tüm kitaplara yasa gereği korsan gözüyle bakılır.

Kitapların bandrolsüz olması FSEK m.81’e aykırılık teşkil eder. Re’sen takip edilmektedir.
FSEK m. 81/I. göre “Musiki ve sinema eserlerinin çoğaltılmış nüshaları ile süreli olmayan yayınlara bandrol yapıştırılması zorunludur.

Bandrol Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki yönetmeliğin 5. Madde 2. Fıkrasında bandrol zorunluluğunun istisnaları düzenlenmiştir.

Bandrollü Korsan Kitap
Sahte bandrollü korsan kitap

Kitapların bandrollü olması durumunda ise; Bandrolün söküldüğünde dağılıp dağılmadığına bakılır. Orijinal bandrol söküldüğünde dağılmaktadır. Dağılmıyorsa sahte bandrollüdür ve korsandır.

Usulsüz bandrollü korsan kitap,
Bandrol orijinal kitap korsan ise usulsüz bandrollü korsan kitap olarak tanımlanmaktadır. Kitabın üstündeki bandrol farklı bir eser için alınmıştır.

Korsan Kitabın Özellikleri
• Baskı tekniğinin ikinci sınıf,
• Sayfalarının silik ve baskı hatalarının olduğu,
• Sayfa düzeninin bozuk, bazı kitaplarda sayfa sayısının eksik olduğu,
• Kağıt kalitesinin orijinallerine göre daha düşük olduğu,
• Kesim hatalarının olduğu,
• Kapak kağıdının ince, renklerinin bozuk ve soluk, orijinallerinden kopyalanmış olduğu,

Cilt baskılarındaki yapıştırıcıların kalitesiz olduğu ve sayfalarının dağıldığı görülmektedir.

Aşağıda Korsan Kitap Husunda Bu yılın Son Veri ve Grafiklerini Kapsamlı Şekilde Sunmuş Bulunmaktayız. Bu veriler Türkiye Yayıncılar Birliği›nden Alınmıştır.

Mart – Nisan 2018 Dönemi Korsanla Mücadele Rapor
Meslek Birliğimiz, 2018 yılı Mart ve Nisan ayları içerisinde İstanbul, Ankara, Muğla ve Hatay olmak üzere 4 farklı ilde 25 işyerinin denetlenmesi için gerekli müracaatlarda bulundu. Avukatlarımız ve İl Denetim Komisyonları aracılığı ile yapılan başvurulardan arama izni verilen 23 işyerinde denetimler gerçekleştirildi. Yapılan denetimler sonucunda 413.791’si korsan kitap olmak üzere toplam 450.988 adet korsan materyale el konuldu.

-Fotokopi yoluyla yasadışı çoğaltım: İstanbul’da 1 baskın gerçekleştirdi. Bu baskında 25 fotokopi ve 2 pdf kitap olmak üzere toplam 27 adet korsan kitap ele geçirildi.

-Kültür kitapları (kurgu-kurgu dışı kitaplar): İstanbul ve Muğla’da gerçekleştirilen 2 baskında 15.740 adet korsan kitap ele geçirildi.

-İthal kitaplar: İstanbul ve Ankara’da gerçekleştirilen 4 baskında 13.788 korsan kitap ele geçirildi.

-Eğitim kitapları: Ankara’da gerçekleştirilen 4 ayrı operasyonda Milli Eğitim Bakanlığının öğrencilere ücretsiz sunduğu kitapların korsan olarak çoğaltıldığı tespit edildi. Milli Eğitim Bakanlığının Mesleki Eğitim ve Öğretim Sistemini Güçlendirme Projesi (MEGEP) kapsamında hazırladığı ve internet ortamında öğrencilerin kullanımına sunduğu ders kitaplarının fiziki olarak çoğaltıldığı, depolandığı ve satışa hazır hale getirildiği görülen işyerlerinde 371.630 adet korsan kitap ve 37.170 kitap kapağına el konuldu.

-Akademik kitaplar: Ankara’da gerçekleştirilen 1 baskında 9.789 adet korsan kitap ele geçirildi.

-Tasnifi yapılmamış kitaplar: Bu baskınların haricinde Ankara ve İstanbul’da 11 baskın daha gerçekleştirilmiş olup ele geçirilen 2.844 adet kitap için tasnif işlemleri devam etmektedir.
-Dijital korsan: Mart ve Nisan ayları içerisinde 12 farklı sitede 154 adet kitabın korsan olarak erişime sunulduğu tespit edildi ve kaldırılması için Birliğimiz tarafından sitelere ihtarname gönderildi. Uyarımız üzerine 151 kitap sitelerden kaldırılmış, 3 kitap için Savcılığa başvurabilmek adına yasal sürenin dolması beklenmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir