Kitap Medeniyettir

Kitap Medeniyettir, bu slogan yayınevimizin  ( YDY-Patriot-Kırmızı Havuç ) kuruluş tüzüğüdür. Biz okumanın ve okutmanın tüm temel ihtiyaçların önünde olduğuna inanıyoruz. Bizler ( Türkler )  Kitabı  (Kur’an-ı Kerim ) oku diye başlayan, milli marşı ( İstiklal Marşı ) korkma diye devam eden inanışın unsurlarıyız.

Medeniyet ancak okumakla olgunlaşır gelişir ve ileri gider. Okumayan insanların oluşturduğu toplumlar kendi içinde sıkışmış yenilenmeyen ileri yönelik bir hareketi olmayan kalabalıklardır. Yediden yetmişe her yaş grubundan insanımızın  okuma alışkanlığıyla donatıp eğitilip geliştirilmelerini tesis etmemiz gereklidir. Okumak dilimizde slogandan öne geçip hayatımıza adapte olması gereklidir. Her fırsatta kitabın ehemmiyeti , gerekliliği vurgulanmalı ve en güzel hediyenin kitap olduğu anlatılmalıdır.

Kendimizi sigaya çekip günümüzün ne kadarını okumaya ayırdığımızı hesap edip yeterli olup olmadığına bakmalıyız.

Kitap deyip geçmeyelim. Bir kitabın hazırlanması o kadar meşakkatli ve sancılı bir serüvendir ki. Yazarı aylar süren araştırma, çalışma sürecinden geçer, sonra çalışmalar basılacak yayınevi editörüne gelir. Editör dosyayı enine boyuna edit eder, basılacak hale getirir. Yayınevi hazır dosyayı redaktasyon  aşamasından sonra mizampaj yapar. Mizampaj olan dosya stp ye gönderilip kalıpları alınır. Bunlar devam ederken kitap kapağı çalışılır, içeriğe uygun bir kapak eskizi hazırlanıp beğenilen çalışma değerlendirilir. Kapağı biten kitap her şeyiyle matbaaya gönderilir. Tüm bunlar hazırlanırken matbada kitabın kağıdı  ( hangi kağıda basılacaksa ) ve baskı makinesi hazırlanır. Yayınevi hangi ölçüleri boyut olarak belirlemişse ona göre kitap boyutu, yazı büyüklüğü ( punto ) ayarlanıp içerik renkli-renksiz, baskı adedi (traj ) ne göre baskıya geçilir. Baskı bittikten sonra basılan sayfalar kırıma gönderilir, bunlar 16 sayfa ( 1 forma ) ya göre katlanır. Harman çekildikten sonra ciltlemeye geçilir . Kitabın iç baskısı böyle devam ederken kapak baskısı aynı anda yapılır. Ek olarak baskıya ilaveten kapakta gofre ( kabartma), lak (kalın boya), selefon (naylon kaplama ) ve janjan (simli ) yapılır. Gerekirse katlamalı kapak veya sert kapak (ciltli veya şömiz ) uygulanır. Fleksi, termo deri kapakta bunlardan birisidir.  Kapak arkasına bandrol yapıştırılması son iştir.Tüm bu işlemlerin ardından kitabımız ciltlenmiş yayınevine göndermeye hazır hale gelmiştir. Yayınevi gelen kitapları öncelikle Kültür Bakanlığına örnek, derleme müdürlüğüne 6 adet basın komserliğine 2 adet yasal olarak göndermek zorundadır. Kitap ana dağıtıcılara, toptancılara, internet tanıtım sitelerine, gazetelerin kültür sanat köşelerine ve perakende satış noktalarına gönderilir. Kitabın baskı serüveni bu şekilde sürüp gider birde protokoli vardır yani yazışmaları, bunlar yazarla yapılan telif sözleşmesi, baskı adedine, baskı aralığına göre veya tamamının yayın haklarını almayla alakalı olarak. Bu telif oranı kitabın üst satış miktarından yüzde beşle yüzde on iki arasında para veya kitap olarak yazara verilir. Ayrıca kitabın bakanlık nezninde künyesi ISBN (İnternational Book Number ) uluslararası ülke numarası oluşturulur. Yani barkotu. Yazarla sözleşme metni ile yayınevi sertifikası ve yayıncılık dokümanları ile Yayfet’e baş vurulup bandrol alınır.

Kıymetli kitap dostları bir kitabın ne aşamalardan geçerek sizlere ulaştığını sizlere aşama aşama anlattık. Buna göre elinizdeki bir kitabın ne kadar meşakkatli yollardan sizlere ulaştığını görünüz ve kıymetini anlayasınız diye bu yazıyı kaleme aldım. Daha kağıdın yapılış aşamasını anlatmaya kalksam sayfalar almaz. İnanın sizlere hizmet vermek için bütün bu işlemleri yapıyoruz.

Lütfen aldığımız kitapların hakkını vererek onları anlamına yakışır şekilde gereken değeri vererek okuyalım. Medeniyetimizin ve insanlığımızın gerekliliği budur.

İyi bir okuyucu ve okutucu olmanız dileklerimle. Saygılarımla.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir