Çanakkale’de Bir Kahraman

Aziz dostlar Türk Tarihi sayısız kahramanlıklarla doludur. Hiç bir milletin tarihinde bu kadar şanlı kahraman ve kahramanlıklar yoktur. Size sadece bir örnek sunmak istiyorum.

Çanakkale Savaşlarının yaşandığı 1914 yılında Bigalı Mehmet Çavuş askerdir. İtilaf Devletleri deniz savaşları sırasında 4 Mart 1915’de ilk olarak karaya asker çıkarmayı dener.Deniz tarafına, karşıyı geniş bir açıdan görebilecek şekilde yerleşmiş olan Mehmet Çavuş komutasındaki 20 Türk askerinin elinde sadece el bombası ve tüfekleri vardır
Mehmet Çavuş askerlerini toplar ve şöyle bir konuşma yapar.
“Bana bakın, üzerinde durduğumuz, ayağımızı bastığımız yer ata yâdigarıdır, vatanımızdır. Ha anamızın ırzı ha vatanın ırzı! Bu gelenler de unutmayın ırz düşmanları… Bu ırz düşmanları buraya geldiklerine pişman olmalı!
Mehmet Çavuş’un askerleri akıllıca taktikler geliştirerek sayılarını çok gösterirler.Mehmet Çavuş’un tüfeğinin mekanizması işlemez .Tüfeğini yere atarak istihkam küreğini eline alır, düşman üzerine kürekle saldırır.
İngilizler 23 ölü, 35 yaralı ve 4 kayıpla gemilerine geri dönerler. Bu çarpışmada Türk askerlerinden 6 şehit, 13 yaralı vardır.Mehmet Çavuş’ta başından ve göğsünden yaralanır. izin verilerek köyüne gönderilir. izin süresini tamamlamadan “Arkadaşlarım cephede savaşırken ben burada yatamam” der cepheye döner. bu kahramanlığı duyulur ve büyük bir gurur kaynağı olur. Ve o günden sonra .

Türk Askeri  buhadiseden sonra ” MEHMETÇİK ”  olarak adlandırılr. Tüm Mehmetçik’lere selam olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir