Çanakkale Geçilmez, Türk’e Kefen Biçilmez

Türk’ün makus talihinin döndüğü savaşlardan  biri de Çanakkale Savaşıdır. Osmanlı İmparatorluğunun kazanmış olduğu son kara ve deniz harbidir.  Askeriyle milletiyle yek vücut olan bu cengaverler ordusu yedi düvele bir kahramanlık ve insanlık dersi vermiştir. Tıpkı bu gün Afrin Harekatında olduğu gibi. Bu şanlı millet ecdadına yakışır hareketle dün olduğu gibi bu günde seferber olmuş düşmanlara dersini vermektedir.

Tarihte bu ay (mart ) milletimizin destan üstüne destan yazdığı varlıkla -yokluk mücadelesi verdiği bir aydır. Bu ay nihai bir zafere ulaşmanın gerçekleştiği zafer ayıdır. Ya devlet başa ya kuzgun leşe sonuçta milletimizin yeni cumhuriyete geçişi düşmanın Çanakkale’de mağlubiyetinden sonra atılan adımdır.

Çanakkale Cephesi; Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’nda en çok başarı sergilediği cephedir. Dünya tarihinin en zorlu ve kayıp veren savaşları bu cephede yapılmıştır.

İngiltere ve Fransa, Rusya’yla birlik sağlayıp onuda yanlarına çekerek savaşı kendi lehlerine dönüştürmeyi istiyorlardı. Ancak Rus ekonomisi savaşın yükünü artık kaldıramayacak vaziyetteydi. İtilaf Devletleri Osmanlı Devletini yenilgiye uğratmak için Rusyanın öneminin farkındaydılar. Bunun için Rus Ordusu’ na gerekli askeri yardımı ve malzemeyi en hızlı bir şekilde ulaştırmak, Kafkas Cephesinde savaşan  Rusya’nın yükünü hafifletmek ve Türk Ordusu’nun geri çekilmesini sağlamak için Çanakkale Boğazı’na çıkarma yaptılar.

İngiliz ve Fransız savaş gemilerinin Çanakkale Boğazı’ndan geçişleri elbette kolay olmayacaktı ve nihayetinde 18 Mart 1915’te gemilere karşı konuldu.

İtilaf Devletleri donanmasında ağır kayıplar olunca, Gelibolu Yarımadası’na çıkarma yapıp savaşı karadan sürdürmeye başladılar.

Arıburnu’na çıkmayı hedefleyen düşman birlikleri, Mustafa Kemal’in komutasındaki birlik 25 Nisan 1915’te Conkbayırı’nda durdurdu. Bu başarı üzerine, Mustafa Kemal’in rütbesi albaylığa yükseltildi.

Yenilgiye doymayan General Harrington’un komuta ettiği İngiliz birlikleri 6-7 Ağustos 1915’te tekrar taarruz başladılar  ve nihayetinde Anafartalar Grubu Komutanı Mustafa Kemal, 9-10 Ağustos 1915’te 1. Anafartalar Zaferi’ni kazandı. Bu zaferi, 17 Ağustosta Kireçtepe, 21 Ağustos’ta 2. Anafartalar zaferleri izledi.  Çanakkale Savaşı’na mertçe savaşan Türk Ordusu, çoğu öğrenim çağında olan 253.000 subay,  er ve erbaşı şehit verdi.. Çanakkale’nin geçilemeyeceğini anlayan İngiliz ve Fransızlar da, arkalarında en az Türkler kadar kayıp bırakarak 19/20 Aralık 1915’te Anafartalar ve Arıburnu’ndan, 8-9 Ocak 1916’da Seddülbahir’den çekilerek ülkelerine döndüler.

Geldikleri gibi değil bölünmüş, bitmiş, tükenmiş ve kaybetmiş olarak döndüler.

Asil kardeşlerim ecdadımıza layık olup hatıralarını incitmeyelim. Onurlu dik ve vakur günler dilerim. Saygılarımla.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir