Baharda Laleler ve Erguvanlar

LALELER
İstanbul denilince onunla özdeş iki güzel unsur aklımıza geliverir. Lalenin ana yurdu Orta Asya’dır. Anadolu’ya gelmeden önce Hindistan ve Uzakdoğu diyarlarında insanları ne kadar etkilediğini o dönem ki sarayların duvar ve kapı işlemelerinden anlayabiliyoruz. Bir rivayete göre de isminin ‘tulipan’ olmasının sebebi o dönem devlet erkanının başına taktığı tülbente ya da türbana benzemesidir.
Selçukluların Anadolu’ya taşıdığı çiçek Bizanslılar tarafından çok farkedilemedi. Bu dönemde Türkler saray bahçelerinde bu çiçeğin güzelliği ile keyif çatarlardı. Bir nevi zenginlik ve refah göstergesi olan lalenin Anadolu serüveni Osmanlı etkisiyle hızlandı ve Avrupa’ya doğru yol almaya başladı.
ERGUVANLAR
Osmanlı Sultanı Yıldırım Beyezıt’ın damadı olan Emir Sultan’ın her yıl erguvan açma mevsiminde Bursa’da müritleriyle buluşması nedeniyle 14. yüzyıldan itibaren her bahar erguvan şenlikleri düzenlenmiştir. Bu gelenek 19. yüzyıla kadar sürdürülmüştür.
Erguvanlar, baharın gelişiyle birlikte İstanbul’a sıcak bir merhaba der tüm ihtişamıyla. Hayran olunası güzelliği ve ilgi çekici tarihiyle her bahar kendinden söz ettirmekte ustadır. “Çok durmadan gidiyorum” der gibi kısa süre bizlere eşlik etmesi, onu görmeye gidebilmek için elimizi çabuk tutmamız …

Eğer İstanbul’da iseniz nisan-mayıs aylarını laleli, erguvanlı ve Büyükada’da geçirmenizi tavsiye ederim. Mayıs ayında Büyükada’da olmak bir başka güzeldir. Tavsiye ederim. Esen kalınız.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir